De sleutel van de hellepoort zit aan de binnenkant

“People are strange, when you’re a stranger,   ….

faces look ugly, when you’re alone.”

In 1967 had de Amerikaanse rock band The Doors een hit met het nummer “People Are Strange”. Wonderlijk hoe eeuwen oude wijsheid uit ‘het Oosten’ zo helder en concreet gezongen wordt in ‘het Westen’.

De boodschap is duidelijk: als jij niet lekker in je vel zit, als jij rondloopt met oude hang-ups, dan ziet de wereld er anders uit, dan zie je de wereld ook lelijker, groezeliger.

“Wat je ziet is wat je bent” lees je in de Bhagavad Gita.

Als je met jezelf in het reine komt, als je je oude spoken aangekeken hebt, als ‘je binnenruimte schoon is’, klaart het ook buiten je op. De wereld krijgt een ander aanzien.

Hel en Hemel liggen heel dicht bij elkaar –en de sleutel zit aan de binnenkant.

Osho zegt het zo: “De grootste armoede die er is, is de afwezigheid van liefde. Wie het vermogen om lief te hebben niet heeft ontwikkeld leeft in zijn eigen privé hel. Hij, die vervuld is van liefde leeft in de hemel.”

Er is ook nog een oud verhaal uit India.

Koning Vipashchit was altijd zeer geliefd geweest: eerlijk, rechtvaardig en ruimhartig. Een voorbeeld voor iedereen om hem heen. Toen hij stierf, was iedereen in de Hemel blij om hem daar op te kunnen nemen.

En Vipashchit voelde zich ook erg op zijn plek in de hemel. Na verloop van tijd zei hij tegen één van zijn nieuwe vrienden: “De Hemel is een nog fijnere plek dan ik me ooit had kunnen voorstellen”. Maar deze antwoordde: “De Hemel?! Maar majesteit, dit is niet de Hemel, dit is de Hel! De mensen voelen zich ellendig. Alleen waar u verschijnt verandert hun lijden in vreugde en geluk.

Precies op dat moment kwamen er Engelen met diepe verontschuldigingen:  “Sire,  er is een vergissing gemaakt,  kom meteen met ons mee. Iedereen in de Hemel staat op U te wachten.

Maar Vipashchit keek om zich heen, glimlachte en zei:

“Ik blijf hier, ik heb mijn Hemel al gevonden”.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *