Likes en dislikes voor het Facebook tijdperk

3000 jaar voor Facebook horen we al over likes en dislikes. Laat je ‘likes’ en ‘dislikes’  los, want dan ga je van de oppervlakte naar de diepte in jezelf. Daar is een plek van moed en levensvreugde.

3000 jaar voor Facebook, misschien zelfs nog langer geleden, werd de Bhagavad Gita (op)geschreven, “Het lied van de Ene”. Het is een wonderlijk verhaal. Een krijger wordt opeens doodsbang als hij de strijd moet aangaan. Maar zijn wagenmenner, zijn “chauffeur”, blijkt een coach te zijn. En deze maakt de bange soldaat, die voor ons allemaal schijnt te staan, alsnog klaar voor het gevecht.

Wat zijn de tips die hij geeft?

  • Ontwijk de strijd, eigenlijk het leven zelf niet, ga de confrontatie met wat het leven je toewerpt niet uit de weg.
  • Zorg dat je aandacht ‘onverdeeld’ is, laat je niet afleiden. Richt je op één ding tegelijk.
  • Laat je ‘likes’ en ‘dislikes’  los, want dan ga je van de oppervlakte naar de diepte in jezelf. Daar is een plek van moed en levensvreugde.

Arjuna, de held van het verhaal, krijgt nog veel meer tips. Zo vinden we in de Gita de eerste uitgeschreven meditatie-instructie. Maar de belangrijkste les is: focus, onverdeelde aandacht, aanwezigheid. Je niet op sleeptouw laten nemen door (bange) gedachten, voorkeuren en afkeren.

Dan kan er een stroom, een ‘flow’ in je leven komen, zonder dat je jezelf onderbreekt. Op die manier opgaan in wat je doet, geeft een diep gevoel van geluk. Of het nu gaat om ontspanning, je werk of je liefdesleven.

Want als je tijdens een intiem moment alweer “met het volgende” bezig bent, hoe kun je er dan echt bijzijn? Hoe kun je dan echt genieten?

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *